Esbensengården

Vadsø, Esbensengården

Esbensengården ble oppført i 1848-49 av handelsmannen Rasmus Galberg Esbensen (1827-1914) og hans kone Mathilde Henriette Brammer (1826-1896). Gården er en del av Vadsø museum-Ruija kvenmuseum og er åpen for besøk i sommersesongen og ved arrangementer.

Gården ligger på Sletten i Ytrebyen, som tidligere ble kalt «Ytre kvenby». Kjøpmann Esbensen etablerte sin handelsvirksomhet i bydelen som var i sterk vekst på grunn av den store kvenske innvandringen.

Våningshuset er bygd i en stil som var vanlig i kjøpmanns- og embetsmannsmiljøet langs norskekysten på midten av 1800-tallet. Huset er et tømmerhus av sibirsk lerk, såkalt «russetømmer» som ble mye brukt i Vadsø på denne tida. I tillegg til våningshuset var det et kaianlegg på sjøsiden med fire store pakkhus og en butikk. Vest for huset var en innhegning for reinsdyr som var transportdyret på vinterstid, og i nord en stor hage med tilhørende lysthus.

Historie

Rasmus Galberg Esbensen drev fiske- og kolonialhandel, og var aktiv i pomorhandelen. Han solgte blant annet salt fisk og kjøpte inn mel og andre varer fra de russiske pomorskipperne. Sønnen Hans Fredrik Esbensen (1855-1930) overtok huset og forretningen etter faren. Han trappet noe ned på fiskehandelen og satset mer på kolonialhandel. Rundt 1870 ble hovedhuset utvidet og pusset opp. Det ble oppført et uthus med blant annet stall, fjøs, drengestuer og vognskjul. Hele anlegget ble lukket av et kraftig plankegjerde.

Da butikken på Sletten brant ned til grunnen i 1917, fortsatte handelsdriften fra en butikk i sentrum. Under andre verdenskrig brant også kai og pakkhus ned sammen med de fleste andre kaier i byen. I gjenreisningstida ble deler av gården utleid til aldershjem og pensjonat. Ei stue og et loftsrom ble en tid benyttet til kolonial- og konfeksjonsbutikk.

Tredje og siste generasjon som bodde på Esbensengården var Carl Brammer Esbensen (1902-1985). Han overtok handel etter sin far Hans Fredrik og bodde i huset til 1977.

Les mer om Espebsensgården her.

Åpningstider og billetter for sommeren 2023

Gården er åpen hver dag kl. 10.00-17.00, fra 25. juni til 13. august.

Inngang og guiding på Tuomainengården er inkludert i billetten til Esbensengården.

Hvor er Espensensgården?

Her finner du Espensensgården.

Finn mer fra museets samlinger på Digitalt museum her.

Få en oversikt over alle museets anlegg her. 

Varanger Museum

Dette anlegget er en del av Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum som er en del av Varanger museum IKS. Du kan lese mer om de andre avdelingene her:

  • Avdelingen i Vadsø kan du lese mer om her.
  • Avdelingen i Vardø kan du lese mer om her.
  • Avdelingen i sør Varanger kan du lese mer om her.

For mer informasjon ta kontakt her

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.