Kurs i plantefarging

Grensen 1, 9800 Vadsø
Arrangeres av:  Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

Vi farger kvenflagget!
Søndag 27. August kl. 12-15 blir en fargerik dag på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Da holder Helga Vara kurs for oss i garnfarging med plantepigmenter.

Fram til syntetiske farger ble allment tilgjengelig og man kunne standardisere pigmenter industrielt var pigmenter fra planter det som ble brukt for å gi farge til klær. Vi utforsker dette med bruk av flere kjente gamle fargeplanter, samt med råvarer fra naturen rundt oss. Det vil bli gitt innføring i framgangsmåte, og vi drøfter fargehistorie og bruk av farger i historisk sammenheng.

For å oppnå fargene blått og rødt benytter vi på denne dagen indigo og krapp. Dette er inkludert i kursprisen. For å få det gule i kvenrosa benytter vi lokale planter som bjørk, finnmarkspors eller geitrams som vi høster selv.

Ta med ferske planter til gulgryta. Grunnet begrenset tilgang på krapp og indigo, anbefales det at hver enkelt kursdeltaker ikke tar med mer enn 150 gram garn til hver av disse fargebadene.

Garn til plantefarging må være hespet opp. Kursleder tar med hespetre, men vi anbefaler at de som har mulighet til å hespe opp på forhånd gjør dette. Arbeidsklær anbefales for dagen, da vanskelige flekker kan forekomme.

Kurset har åtte plasser. Kursavgift kr 600 betales ved start i museumsbutikken.

Påmelding til museet på epost: lisbeth.dragnes@varangermuseum.no eller på telefon 407 04 502.

Vi gleder oss til å farge sammen med deg!

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.