Laksefiske i Vestre Jakobselv

13

Vestre Jakobselv har sitt utspring på Varangerhalvøya og munner ut i Varangerfjorden 18 km vest for Vadsø. Elva er ca 43 km og starter høyt oppe i nasjonalparken fra en liten renne og vokser seg større og større på sin vei ut mot Varangerfjorden.

Elva har siden 2010 vært en av Norges beste smålakseelv (hvis ikke den beste). Laksebestanden domineres av små- og mellomstor laks, men også en del storlaks. Elva er stort sett lakseførende hele veien. Det finnes også en fin bestand av ørret, og en mindre bestand av sjøørret og røding. Havgående røding (blink) er total fredet.

I den nedre del av elva er det 4 fosser og i alt er der 5 laksetrapper og render. Trappene ble bygget rett etter andre verdenskrig. Før trappene ble bygget kom laksen seg ikke lenger enn til 1. fossen, ca 3 km fra munningen. Gjennom årene har det blitt gjort flere reparasjoner og forbedringer av trappen som har gjort at laksen nå bruker hele elva som sin gyteplass. 

Elva byr på utrolig vakker natur på sin vei mot fjorden gjennom åpne landskaper i den øvre delen, til canyons og vakre vannfall i den nedre del. Det er et rikt dyreliv som holder til langs elva. Ørn, falk, ryper, elg ogreinsdyr er noen kjente arter du kan møte på. 

Kilde: Fiskeguiden.no

Her kan kjøpe fiskekort eller booke en guide

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.