Utstilling: Min families røtter er i midnattsolens land

Grensen 1, 9803 Vadsø
Arrangeres av:  Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

Velkommen til åpning av fotoutstillingen ”Min families røtter er i midnattsolens land” – i Reidar Särestöniemis fotspor fra Ruija till Särestö, torsdag 30. mai kl. 19.00, på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum.

Arrangementet er gratis.

Det blir foredrag ved Anne Koskamo, direktør ved Särestöniemi-museo.

Utstillingen åpnes av Øystein Strand, avdelingsdirektør for kunstnerisk produksjon og formidling, Kulturdirektoratet.

Utstillingen handler om kunstneren Reidar Särestöniemis liv og virke. Reidar Särestöniemi (1925-1981) var en finsk billedkunstner med aner fra Vadsø. Han bodde på gården Särestöniemi i Kittilä som i dag er museum om hans liv og virke. Natur og mytiske dyr er sentralt i kunsten hans, samt de lapplandske myter og fortellinger. Fargene er også en viktig del av bildene hans som også henter inspirasjon fra det nordlige landskapet.

Reidar Särestöniemi regnes som en av de mest kjente kunstnere fra Finland. Han studerte ved kunstakademiet i Helsingfors og ved Ilya Repin instituttet i daværende Leningrad. Han hadde utstillinger i mange land, og i 1974 ble han æresdoktor i kunst etter et langt kunstnervirke.

Reidar Särestöniemi var kjent som en fargealkymist. Bildene ble skapt gjennom komplekse prosesser som selv ikke i dag kan forstås fullt ut.

Han elsket hunder, dyr og natur. Men å velge et kunstneryrke ble sett som avvik fra «ordentlig arbeid». Reidar passet ikke til tidens standard. Også fordi han var homofil, noe som var forbudt mesteparten av hans liv, og som skapte et visst utenforskap i samfunnet rundt han. Han omga seg med en viss mystikk. Men etter hvert som anerkjennelsen kom fra utland og større byer, ble han også anerkjent lokalt.

Fotoutstillingen ”Min families røtter er i midnattsolens land” forteller om Reidars røtter både i Vadsø og i Särestö. De eldste fotografiene presenterer hans mor Alma Andersens familie og livet i Vadsø. Almas mor Sofia hadde flyttet fra Kittilä til Vadsø og giftet seg med Erik Andersen, som eide en fiskebåt og var fiskehandler. Almas bror Alfred spilte en viktig rolle i Reidars kunstnerbane. Fotografiene fra 1950- og 1960-tallet presenterer Reidars hjem i Särestö og hvordan livet ble for Alma da hun giftet seg med Matti Särestöniemi, Reidars far. Senere flyttet også Reidars søster til Vadsø med sin datter. Reidar reiste mange ganger til Vadsø. Fortellingene fra Vadsø og Ruija, inspirterte mange av bildemotivene hans, som maleriet med forelskede seler på ishavets strand. Utstillingen gir bakgrunn til Reidars nære forbindelse med Ruija og Vadsø.

Utstillingen vil vises på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum hele sommeren og til med søndag 18. august.

Foto:
Reidar Särestöniemi om bord på en fiskebåt i Vadsø på 1960-tallet. Foto: Särestöniemi-museo.
Reidar Särestöniemi foran bildet «Modell av en arabisk mann». 1950. Foto: Särestöniemi-museo.

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.