Vadsø kunstforening – En kunstforening for alle

Vadsø Kunstforening. Foto Jamie Quantrill

Foto: Jamie Quantrill

Vadsø kunstforening er Finnmarks første kunstforening (stiftet i 1966), og holder til på gallerikiosken i Vadsø sentrum. Der arrangerer de blant annet utstillinger og workshops, og har også en kunst- og håndverksbutikk hvor besøkende kan få kjøpt seg visuell kunst og kunsthåndverk fra Norge og nordområdene. Vi tok oss en prat med styreleder Kirsti Riesto om foreningen, deres arrangementer, drift og visjon.

Samarbeider med andre arrangører

Kunstforeningen arrangerer stadig utstillinger for innbyggerne  og besøkende i Vadsø, og de samarbeider gjerne med andre lokale arrangører. Blant annet arrangerte de utstilling i forbindelse med Snow Station Vadsø i mars. Da inviterte de til verdenspremiere på fotoutstillingen FROM HER TO ETERNITY: The Women Who Photograph Music. Også under VALO-rock festivalen tidligere i mai vartet de opp med utstilling, som en forlengelse av Snow Stations utstilling.

Riesto forteller at de opplever samarbeidet med lokale arrangører som positivt. Hun merker at det skaper engasjement for utstillingene, samtidig som det bidrar til en større festivalopplevelse for innbyggerne. Det skaper enda mere liv i byen under festivaldagene, og da utstillingene er gratis og åpne for alle er det lett å ta turen innom på vei til eller fra konsert.

Hundre prosent frivillig

Vadsø kunstforening er en hundre prosent frivillig organisasjon. De har ingen lønnede ansatte, men i stedet et styre på åtte medlemmer som jobber frivillig for foreningen. Dette er ivrige personer som sørger for drift av foreningen, og har ansvar for alt fra regnskapsføring og opp- og nedrigg til drift av sosiale medier og utforming av søknader for økonomisk støtte. Riesto informerer om at hun som styreleder selv har som hovedoppgave å holde det hele i gang ved å innkalle til styremøter, fordele oppgaver og ha kontroll på alt som skjer i og med foreningen. Riesto legger også til at kunstforeningen i tillegg får god hjelp av ildsjeler som hjelper til der det trengs, spesielt inn mot utstillinger og events.

«En kunstforening for alle»

Vadsø Kunstforening ønsker å være en kunstforening for alle, uansett alder. Med variert innhold og mange forskjellige arrangementer, er målet å ufarliggjøre kunst og skape et levende kunstmiljø i Vadsø, hvor man kan oppleve profesjonell kunst. Foreningen legger stor vekt på å engasjere barn og unge, gjennom ulike prosjekt, tiltak og samarbeid med Den kulturelle skolesekken (DKS). Ambisjonen er å ha et dynamisk galleri med mange utstillinger og events som tiltrekker kunstnere fra fjern og nær, og gir dem mulighet til å møtes og vise frem sitt arbeid.

Vil du vite mer om Vadsø kunstforening? Sjekk ut nettsiden deres her

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.