Torstein Raaby.

Vadsø kino
Tickets
Arrangeres av:  Vadsø historielag

På sitt tredje oppdrag som hemmelig radioagent under andre verdenskrig ble Torstein Raaby sluppet i fallskjerm over Sør-Varanger. Fra september 1944 og fram til norske styrker rykket inn i Kirkenes i november, rapporterte Raaby til britiske SIS og den norske regjeringen i London om tyskernes tilbaketrekning. Tidligere under krigen hadde han vært hemmelig radioagent for sovjetisk etterretning i Tromsø, og på sitt første oppdrag for britiske SIS i Alta var han sterkt involvert i nøytraliseringen av det tyske slagskipet Tirpitz.
Da krigen brøt ut var Raaby ansatt som tekniker på Finnmarkssenderen i Vadsø og opplevde at arbeidsplassen hans ble bombet. I løpet av vinteren 1944/45 kom han tilbake til Vadsø og det var der Raaby første gang ble kjent med Thor Heyerdahl. Raaby er også kjent som radiotelegrafist på Heyerdahls ikoniske flåteferd over Stillehavet i 1947.
Etter sin død i 1964 har Raaby, som er en av Norges høyest dekorerte krigshelter og kanskje Nord-Norges største krigshelt, blitt glemt. Stian Indrevoll fra Andøya har laget dokumentarfilm om sin jakt på sin barndoms helt. Knut Støvne debuterer som saksprosaforfatter med biografien om Raaby. Boken handler om Raabys korte, men eventyrlige liv og er basert på mange tidligere ukjente kilder.
Den 7. november kommer Indrevoll og Støvne til Vadsø. I samarbeid med Vadsø historielag blir det foredrag, filmvisning og boksignering i kinoen. Kinobillett kjøpes som vanlig

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.