Utstilling: Min families røtter er i midnattsolens land

Grensen 1, 9800 Vadsø
Arrangeres av:  Vadsø museum-Ruija kvenmuseum

Årets sommerutstilling på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum handler om kunstneren Reidar Särestöniemis liv og virke.

Reidar Särestöniemi (1925-1981) var en finsk billedkunstner med aner fra Vadsø. Han bodde på gården Särestö i Kittilä som i dag er museum om hans liv og virke. Natur og mytiske dyr er sentralt i kunsten hans, samt de lapplandske myter og fortellinger. Fargene er også en viktig del av bildene hans som også henter inspirasjon fra det nordlige landskapet.

Fotoutstillingen ”Min families røtter er i midnattsolens land” er laget av Särestöniemi-museo og forteller om Reidars røtter både i Vadsø og i Särestö. De eldste fotografiene presenterer hans mor Alma Andersens familie og livet i Vadsø. Almas mor Sofia hadde flyttet fra Kittilä til Vadsø og giftet seg med Erik Andersen, som eide en fiskebåt og var fiskehandler. Almas bror Alfred spilte en viktig rolle i Reidars kunstnerbane. Fotografiene fra 1950- og 1960-tallet presenterer Reidars hjem i Särestö og hvordan livet ble for Alma da hun giftet seg med Matti Särestöniemi, Reidars far. Senere flyttet også Reidars søster til Vadsø med sin datter. Reidar reiste mange ganger til Vadsø. Fortellingene fra Vadsø og Ruija, inspirterte mange av bildemotivene hans, som maleriet med forelskede seler på ishavets strand. Utstillingen gir bakgrunn til Reidars nære forbindelse med Ruija og Vadsø.

Utstillingen vil vises på Vadsø museum-Ruija kvenmuseum hele sommeren og til med søndag 18. august.

Mens utstillingen står på museet i Vadsø selger vi også mange fine suvenirer fra Särestöniemi-museet i museumsbutikken, inspirert av Särestöniemis kunstverk!

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.