Luftskipsmasta

Vadsø, Luftskipsmasta 02

Luftskipsmasta på Vadsøya ble oppført i 1926. Den ble først brukt som mellomlandingsmast for luftskipet «Norge» samme år, som var fartøyet i den første ekspedisjonen over Nordpolen. Ekspedisjonen var initiert og ledet av den kjente norske polfareren Roald Amundsen og kaptein på luftskipet var den italienske luftskipsingeniøren Umberto Nobile. To år senere besøkte Umberto Nobile Vadsø og masta med luftskipet «Italia», på en ekspedisjon til Nordpolen som endte med havari i polisen 1928.

Grunnen til at luftskipsmasta er bygd opp akkurat i Vadsø, er fordi luftskipsingeniør Umberto Nobile, som Roald Amundsen fikk med seg som kaptein på luftskipsferden over Nordpolen i 1926, så behovet for flere mellomlandinger på ferden mot Nordpolen. Takket være sikre meteorologiske opplysninger ført ned av handelsmann Hans Fredrik Esbensen, ble Vadsø valgt.

Masta er 35 meter høy. Den ble bygget i Italia og fraktet hit i deler. Deretter ble den bygget opp på stedet. Masta ble satt opp av italienere som fulgte båten med masta hit. Italienerne samarbeidet med ingeniører fra Statens Vegvesen.

Luftskipsmasta er en del av Vadsøya kulturpark som forvaltes av Vadsø museum-Ruija kvenmuseum. Kulturparken er åpen året rundt, men brøytes ikke i vinterhalvåret. Museet kan kontaktes om der ønske om guiding blant kulturminnene i parken.

Her finner du luftskipsmasta.

Les mer om luftskipsmasta her og om Vadsø kulturpark her.

Få en oversikt over alle museets anlegg her. 

Varanger Museum

Dette anlegget er en del av Vadsø Museum – Ruija kvenmuseum som er en del av Varanger museum IKS. Du kan lese mer om de andre avdelingene her:

  • Avdelingen i Vadsø kan du lese mer om her.
  • Avdelingen i Vardø kan du lese mer om her.
  • Avdelingen i sør Varanger kan du lese mer om her.

For mer informasjon ta kontakt her

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.