Vadsø Museum– Ruija kvenmuseum

Vadsø Museum– Ruija kvenmuseum er en del av Varanger museum IKS. Museet er et lokalmuseum for Vadsø og bygdene rundt, med nasjonalt ansvar for kvensk/norskfinsk kulturhistorie.

2

Foto: Julie Paulsen

Museets historiske anlegg

Vadsø Museum– Ruija kvenmuseum har flere historiske anlegg i byen. Her kan du lese mer om de.

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

Sommeren 2023 i museets hovedbygg 

Museets hovedbygg i Grensen 1 vil ha daglig åpent i perioden 25. juni – 13. august kl. 10-17. Museet tilbyr også Turistinformasjon i sine lokaler.

Museet viser de faste utstillingene «Kohtaaminen Jäämeren kans – Møtet med Ishavet» tilegnet kvenene/norskfinnene, og «NRK-Finnmark, på grensen» om NRKs virke både redskap i fornorskningspolitikken og senere den minoritetspolitiske satsninga med sendinger på finsk og samisk. Årets sommerutstilling er «Kåre Kivijärvi – Gaven», som viser tre fotografier av Kivijärvi som museet har fått i gave. Vi tilbyr også museumsbutikk med litteratur og gaveartikler, og enkel kafe med kaffe, vafler og en del kioskvarer.

Kulturløype (2)

Foto: Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

Toumainengården og Esbensensgården

Tuomainengården og Esbensengården i Ytrebyen, Hvistendalsg. 31 har daglig sommeråpent kl. 10-17.

Adgangsbillett: kr 100/80 – barn 0-16 år: gratis inngang

Lokale ungdommer jobber som sommerverter og tilbyr guiding i byggene og turistinformasjon til besøkende. Vi stiller ut originale rom og gårdshus, og originalt inventar og utstyr på begge gårdene; på Tuomainen har vi også en utstilling om Innvandrermonumentet/Kvenmonumentet. Sommervertene rydder og holder generelt orden, og bedriver gressklipping og annet i tillegg. Museet holder på å flytte samlingene (gjenstander, foto og annet) fra de gamle lagerlokalene på Esbensengården og opp til de nye magasinene på museet, så en del samlingsarbeid foregår også her i sommer. Besøkende møter også en flunkende ny-restaurert hoveddør på Esbensen, utført av Vadsøfirmaet Barest AS.

 

3

Foto: Monica Milch Gebhardt/ Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

1996 Esbensegården (22)

Foto: Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvemmuseum

Bietilægården

Bietilægården i Indrebyen, Havnegata 83 er ikke ordinært åpent for publikum. Her blir det sommeraktiviteter for barn, som annonseres på museets sosiale medier og hjemmeside. Aktivitetene vil i hovedsak foregå på kaia, ved sjøkanten og kanskje blir det muligheter for å være på sjøen og fiske eller lære å ro – følg med! Sommeransatte klipper gress og holder det pent og ryddig rundt huset, og det forgår noe skjøtsel og reparasjoner.

Kulturløype (1)

Foto: Julie Paulsen

20

Foto: Varanger museum avd Vadsø museum – Ruija kvenmuseum

Kjeldsenbruket

Kjeldsenbruket i Ekkerøy er ikke ordinært åpent for publikum. Her blir det utbedringer av bygg i sommer. Vi skal bl.a. male yttervegger, vinduer og dører på butikken, og det skal ryddes og fjernes vegetasjon utendørs. Museet har planer om å oppgradere eksisterende utstillinger i byggene, og vurdere nye måter å formidle kulturhistorie på ved anlegget. Uteområdene og kaia kan fritt benyttes til besøk. Det lokale bygdelaget har satt ut benker man kan benytte seg av.

Vadsøya

Vadsøya kulturpark med Luftskipsmast og hustufter fra middelalderen

Sauebonde Sindre Storegraven har sauer på beite i kulturparken for å vedlikeholde tuftene og beite ned vegetasjonen slik at de blir synlige for besøkende. I tillegg blir det slåttearbeid for hånd og eventuelt maskiner for å få bukt med ild-tuer som er en stor utfordring i kulturminneområdet. Sindre vedlikeholder også gjerder og porter for oss. Vi henstiller alle som lufter hunden sin i parken om å holde dem i bånd pga sauene som er på beite, og på grunn av fuglereservatet som tjernet er en del av. Vadsø kommune har søppeldunker langs stiene som hundebæsjen kan legges i.

Vadso Luftskipsmasta 02

Museets arrangementer

Vadsø Museum– Ruija kvenmuseum har mange forskjellige arrangementer. Både for voksne og barn. Her kan du finne alle arrangementene i regi av museet.