Varangerjomfrua

Lise Sundelin Morottaja Varangerjomfrua 02

«Stille ligger hun i fjæra. Ren og vakker. Ikke rart at navnet Varangerjomfrua har blitt hengende ved denne steinen. Den er ikke stor. Bare omkring 150 cm lang den er ikke lett å se blant de andre steinene. Kjører du fra Varangerbotn og kommer til kommune skiltet for Vadsø stopper du den lille parkeringsplassen, går ned i fjæra og følger den omkring hundre meter. Der ligger den. Yndig, vakker og ren.»

Mer om Varangerjomfrua

«Varangerjomfrua ligger mellom Mortensnes og Vestre Jakobselv. Det er en vakker og mystisk skulptur som pryder fjæra. Hun er ikke er menneskeskapt, men formet til av tid, vær og vind, det harde nordnorske klimaet. Det er noe majestetisk og eksepsjonelt med henne, selv om det også ligger en dyster og trist aura rundt henne. Hun har nemlig tre triste historier og fortelle oss» 

«Hun hadde en kjæreste sør for fjorden, som hun lengtet etter og savnet forferdelig mye. En dag bestemte hun seg for å legge svøm over fjorden til han. Men da hun kom til midten av fjorden druknet hun og ble ført tilbake nordover igjen av havets undervannsstrømmer før hun ble skyldt forstenet opp fjæresteinene nedenfor Klubbnasen.15.»

«Ett annet sagn forteller oss; at Klubbnasen stalloen som bodde i berget var i Russland besøk. Da han skulle reise hjem fulgte det en kvinne etter han, det var hun som da skulle bli til dagens Varangerjomfru. Han for over fjorden, og hun la svøm etter han. Hun mistet han av syne og klarte ikke å holde følge, hun druknet midtfjords og ble skyldt opp der hun ligger den dag i dag

«Det siste sagnet sier: sørsiden av Varangerfjorden bodde det en vakker ung pike. Stallo hadde kommet med lovnader til denne piken om at han skulle ta henne med inn i trollverden, og jaktslottet sitt som bakom stallodøra. Men han kom aldri og hentet henne, hun begynte å svømme over fjorden. Hun druknet og ble skyldt i land av bølgene den nordlige siden av fjorden. Der ligger hun forsteinet i dag for å minnes stalloens svik mot henne

Kilde: 
http://varangertankar.blogspot.com/2007/07/varangerjomfrua.html 
Tjelle, Ingjerd: Spor i Varanger. Eget forlag, 2007. 
17Intervju med kvinnelig ansatt ved Vadsø videregående skole, født 1957.

 

Her ligger Varangerjomfrua.

Vi bruker informasjonskapsler til å samle inn og analysere informasjon om nettstedets ytelse og bruk, for å gi sosiale medier funksjoner og for å forbedre og tilpasse innhold og annonser.